torstai 25. joulukuuta 2014

Poron joulu

Pietu Punakuono viettää joulua kotona. Se on vielä liian pieni lähteäkseen isänsä Petterin ja Joulupukin mukaan viemään joulua maailman lapsille. Talvi-ilta hämärtyy ja aurinko laskee metsän rajan taakse. Lunta on vasta ihan hiukan. Pietu jatkaa jouluvalmisteluja.
 
 Pietu ripustaa ikkunaan virkatut sydämet ja kimallelangasta tehdyt pallot.

 Peilin ympärillä on jouluvalot.

Oven päälle sydän.
 
Näkyykö taivaanrannassa lumisadepilviä? Pääsevätkö isä-Petteri ja Joulupukki reellä matkaan?

Pihan rajakivi tuntuu kylmältä. Pietu nuuhkii punaisella kuonollaan maata ja sen nenään tarttuu vähän lunta. 

Pietu lukee 24 askelta jouluun -kirjaa. Kaisa ja Aleksi Kuokan kirjasta se löytää herkullisen siikatartarin ohjeen. Tätä tehdään tänä jouluna.

Pietu Punakuono leipoo pipareita ja syö niitä niin paljon, että vatsa tulee aivan täyteen - ja kuvakin kellahtaa kyljelleen eikä suostu millään kääntymään. Piparit on laitettu kymmeniä vuosia aina samaan purkkiin.

Maku-lehden (8/2014) ohjeella Pietu leipoo herkullisia viikunaneliöitä. Nam nam.
Aatonaatto kuluu joulua tehdessä. Kun illalla kaikki on valmista, Pietu Punakuono tuumaa, nyt saa joulu tulla.

Aattoaamuna sytytetään kynttilät samaan kynttilänjalkaan kuin aina. Amaryllis on kukassa ja ikkunalaudalla on piparkakkutalon lisäksi Pietun tekemä piparikuusi. Pietu syö ison kulhollisen joulupuuroa ja laittaa sekaan luumukeittoa. Tämän voimalla jaksaa odottaa iltaa ja jouluruokaa.

Joulukuusi koristellaan yhdessä. Tänä vuonna laitetaan kaikki kultanauhat mitä löytyy ja sitten punaiset pallot - ja laitetaan kultaiset pallotkin. Eihän niitä voi olla liikaa.

Pietu sytyttää tulen pihalyhtyyn. Se opastaa hyvin kotiin, kun palataan hautausmaalta ja joulun hartaudesta. Pienessä kappelissa lauletaan yhdessä Enkeli taivaan ja Maa on niin kaunis.

Jouluaterian aika. Pietu on auttanut erityisesti alkuruokien teossa. Lohi, siikatartar, silakat ja mäti, salaattia, rosollia, punajuuri-appelsiinisalaattia ja ja.

Ja tietenkin kinkku. Ja laatikot.
Pietu Punakuono syö niin, että vatsa on ihan täpötäynnä. Ja vielä vähän jälkiruokaa sen jälkeen - tyrnipannacotta on niin hyvää. Ja sen kaverina Joulupukin Düsseldorfista tuomaa kaardemummasuklaata.

Ruuan jälkeen jaetaan lahjat. Onkohan isoin Pietulle?
 
Oikein hyvää ja rauhallista joulun aikaa!
Tästä alkaa se joulu, kun ollaan vaan, luetaan lahjaksi saatuja kirjoja ja syödään.
 
 
****
 
Pietu Poron ohje on Amigurumipatterns.net:Zoomigurumi 3 -kirjasta. Sen on tehnyt Pii_Chii. Hänen ohjeellaan olen aiemmin tehnyt City-Ketun ja Tampereella seikkailleen Jäniksen. Poro on tehty Schachenmayrin Catania-langasta 3,5mm koukulla ja sillä on 9mm turvasilmät. Poro on aika iso, sen korkeus on 31cm. Porossa on aika monta osaa eli mukavaa hommaa joulun aikaan.
 
Olen tehnyt muitakin jouluisia hahmoja. Niihin voit tutustua täältä.

1 kommentti: