Vinkkejä amigurumien tekoon


Amigurumi on virkattu tai neulottu pehmoeläin tai muu hahmo, maskotti. Nimi tulee japaninkielisestä sanoista ami, joka tarkoittaa virkattua ja nuigurumi, joka taas tarkoittaa pehmolelua.

Amigurumien tekoa helpottaa, kun huomioi muutaman asian. Tältä sivulta löydät vinkkejä, ajatuksia ja muutamia ostopaikkoja.

Tarvikkeet
 
Langat

Valitse lanka, joka on tiiviisti kierretty, jotta koukku ei mene langan väliin. Itse käytän virkatessa paljon Schachenmayr smc Catania-lankaa (3 tai 3,5mm koukku). Kuten kuvasta näkyy, tässä puuvillalangassa on laaja valikoima hyviä värejä, jotka toimivat käytännössä eläimeen kuin eläimeen.
 
Catania alöytyy Helsingistä ainakin FiinaNeuleesta (Annankatu 20), Menitasta (Korkeavuorenkatu 20), Haminasta Käsityöliike Maijukasta (Sibeliuskatu 25) ja ainakin kolmeasta Jyväskylän lankakaupasta.

Kun amigurumeihin jää koukkuun, kotiin alkaa kertyä helposti aikamoinen määrä lankoja. Minulle kävi jossain vaiheessa hullusti, kun löysin Helsingistä Oulunkylästä Lankamaailman (Kauppakeskus Ogeli, Kylänvanhimmantie 29). Valtava kauppa täynnä aivan ihania lankoja. Lankamaailmasta löysin Hjerte Garnin Roma-langat, joihin jäin heti koukkuun. Roma on puoliksi puuvillaa, puoliksi akryylia. Myös Romassa (4mm koukku) on hyvät värit. Isoin puute on harmaan puuttuminen. Roman sävyt ovat pehmeämpiä kuin Catanian ja paksumpana lankana siitä tulee isompia eläimiä.
Nyt lankoja saa tauon jälkeen taas myös Sokoksesta, Stockmannilta, Anttilasta ja vaikka mistä. Etsi ne langat ja värit, jotka sopivat sinulle. Kannattaa kuitenkin ainakin aluksi keskittyä yhteen merkkiin, jotta joka kerta ei tarvitse ostaa uusia keriä, kun johonkin tarvitsee pienen määrän jotakin tiettyä väriä. Yhteen amigurumiin kannattaa käyttää joko kokonaan samaa lankamerkkiä tai ainakin saman paksuista lankaa.


Voit virkata myös kotoa löytyvistä langanpätkistä, mutta siisteimmän lopputuloksen saat, kun ostat puuvillalankaa tai ohutta villalankaa.

Virkkuukoukku

Yhdellä pärjäät, kahdella loistavasti. 3,5mm tai 4mm. Käytä lankaan sopivaa koukkua. Koukkusuositus löytyy langan vyötteestä. Mieti koulukkua valitessasi myös, virkkaatko tiukkaa vai löysää ja valitse se huomioiden joko pienempi tai isompi koukku, jotta saat siistiä jälkeä.

Silmät ja kuonot

Amigurumeista saa pienillekin lapsille sopivia, kun niille laittaa läpipainosilmät eli turvasilmät. Silmiä voi ostaa ainakin Helsingistä Hobby Pointista (Fredrikinkatu 61), myös verkkokauppa. Silmiä ja kuonoja voit myös tilata esim. http://www.etsy.com/shop/6060 (Huom. USA:sta eli isoista tilauksista joutuu maksamaan veron). Samalla voi tilata myös läpipainokuonoja. Niitä en ole löytänyt Suomesta.

Liimattavia silmiä löytyy monista kaupoista.

Jos et halua ostaa silmiä, voit myös käyttää nappeja tai helmiä. Silmät ja suun voi myös kirjailla langasta.

Täyte

Amigurumit täytetään polyesterivanulla. Vanua saa käsityö- ja askartelukaupoista sekä esim. Etolasta. Anttilasta saa tyynyjen täyttämiseen tarkoitettua vanua.

Ohjeet

Kirjastossa on joitakin amigurumikirjoja, mutta netti on amigurumien tekijän maailma. Osa on kauniita ja söpöjä, osa ei niinkään. Kivojen ohjeiden etsimiseen kannattaa varata aikaa. Ei kannata pelätä vieraskielisiä ohjeita. Kun oppii amigurumien teon perusteet, ei kielellä ole väliä.

Useimmat netin ohjeet ovat englaniksi, mutta toki muunkin kielisiä ohjeita löytyy. Hyvä tapa aloittaa on googlata maksuttomia ohjeita: free amigurumi pattern. Itse käytän usein goolen kuvahakua ja näen samalla miltä valmis amigurumi näyttää. Myös sanalla amigurumi voi hakea tai sitten vaikkapa amigurumi pattern tiger, jos esimerkiksi haet tiikerin ohjetta.

Netistä voi myös tilata yksittäisiä maksullisia ohjeita, joiden aika tyypillinen hinta on 2-6 euroa. Ravelryyn on koottu iso määrä ohjeita, joista osa on maksullisia ja osa maksuttomia. Sivusto edellyttää kirjautumista. Toinen hyvä sivusto on http://www.etsy.com/.
 
Minun blogini on myös hyvä tie ohjeiden pariin. Valikossa on hakusana eläinlajin tai hahmon mukaan, esimerkiksi pupu-ohjeet, nuket tai possut. Olen myös merkinnut erikseen, onko kyseessä suomenkielinen ohje ja maksuton ohje.
 
Voit myös keksiä ohjeita itse!


Kirjat

Amigurumikirjoja löytyy verkkokirjakaupoista. Esim. www.adlibris.com/fi/. Kirjoita hakukenttään amigurumi. Amigurumikirjoista olen kirjoittanut blogiini ja myös arvioinut, mitkä ovat mielestäni hyviä ja mitkä eivät. Blokirjoitukseni löytyy täältä.
 
 
Muutama vinkki tekemiseen

Aloitus eli Magic circle/ring

Magic circle  eli suomennettuna “säädettävä aloitussilmukka” on melkein kaikkien amigurumien aloituksessa. Se tehdään kiertämällä lanka kaksi kertaa sormen ympärille ja virkkaamalla kiinteitä silmukoita näiden kahden renkaan läpi. Säädettävän aloitussilmukan voi korvata virkkaamalla kaksi ketjusilmukkaa ja tämän jälkeen ohjeen määrittelemä määrä kiinteitä silmukoita koukusta laskettuna toiseen silmukkaan. Tästä jää ympyrän keskikohtaan suurempi reikä kuin taikarenkaasta. Useimmissa amigurumikirjoissa on tästä havainnollistavat kuvat.

Perusmalli on aina sama

Valtaosa amigurumeista tehdään samalla perusmallilla. Pyöreää muotoa, palloa, muovataan kerrosten määrällä ja lisäysten tai kavennusten paikoilla. Lähes kaikki amigurumit tehdään kuudella jaollisina. Yleensä ohjeissa kerroksen lopussa oleva silmukkamäärä suluissa.

1.krs 6

2.krs 12 (jokaiseen ensimmäisen kierrokseen silmukkaan tehdään 2 kiinteää silmukkaa)

3.krs 18 (jokatoiseen silmukkaan tehdään yksi ja joka toiseen kaksi kiinteää silmukkaa)

4.krs 24 (kahteen ensimmäiseen tehdään yksi ja kolmanteen kaksi kiinteää silmukkaa)

jne.

Kierrosten merkitseminen

Koska amigurumit tehdään melkein aina spiraalin muotoon, rivien seuraaminen voi olla hankalaa. Tästä syystä kannattaa aina laittaa itselleen merkki kierroksen alkuun. Laita langanpätkä aina kierroksien väliin ensimmäisen silmukan kohdalle. Kun kuljetat lankaa tällä tavalla läpi työn, pystyt myös helposti laskemaan, millä rivillä olet.

Kiinnitä huomiota kasvoihin

Amigurumin ulkoasuun ja söpöyteen vaikuttaa paljon se, mihin kohdalle silmät, nenä ja suu sijoittuvat ja onko amugurumilla esim. suuta. Kannattaa kokeilla silmien paikkaa, ennen kuin kiinnittää turvasilmien taustat. Älä myöskään pelkää purkaa ja tehdä nenää tai suuta uudelleen vaikka montakin kertaa, jos et ole siihen tyytyväinen.

Pieni sanasto engl-suomi

Ch, chain = ketjusilmukka
Sc (USA)/DC (Brit), sigle crochet/Double Crochet = kiinteä silmukka
Tr/DC, Treble crochet (USA), Double Crochet (Brit) = pylväs
Hdc = Half Double Crochet = puolipylväs
sl st, Slip stich = piilosilmukka
inc = lisäys
dec = kavennus

Lisää virkkaussanastoa: www.katajala.net/marjut/neuleet/virkkaussanasto.shtml


Hyvä vinkki

Vielä yksi vinkki. Kysy apua ja pyydä ideoita. Hanki itselleni vertaisvirkkaaja, toinen virkkaamisesta ja amigurumeista kiinnostunut ihminen. Kommentoi ja kysy amigurumi-blogeissa ja tutustu netissä samasta teemasta kiinnostuneisiin. Tämä on myös erinomainen tapa saada ja vaihtaa vinkkejä hyvistä ohjeista.

6 kommenttia:

  1. Nyt saa kuonojakin Hobby Pointista :)
    Mitä olet käyttänyt rakeina/"hiekkana" amigurumeissa jolla saa ne tukevasti pysymään pystyssä (painona siis gurumin pohjalla)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä vinkistä. Hienoa, ett kuonojakin saa nyt Helsingistä!
      Minä en ole laittanut omiin amigurumeihini mitään erityistä painoa. Olen vain täyttänyt ne napakasti. Esim. Lauran verstaan Laura laittaa usein omiin amigurumeihinsa hiekkapussin eli täyttää kangaspussin hiekalla ja laittaa sen amigumin pehvaan.

      Poista
  2. Hei! Haluaisin tietää kauanko sinulla kestää yhden amigurumin teossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on vaikea kysymys, jota kysytään usein. Vastaus riippuu amigurumin koosta. Isoon amigurumiin menee paljon aikaa, pieneen vähemmän. Aloittelijakin tekee pienen pöllön noin kolmessa tunnissa. Harvoin teen kokonaisten amigurumin yhdeltä istumalta vaan teen sitä useana iltana tai päivänä.

      Poista
    2. Onko amigurumin tekeminen vaikeaakin ja onnistuisiko vähän pienemmältäkin (vaikkapa 11-12 vuotiaalta) ?

      Poista
    3. Amigurumien teko ei ole vaikeaa. Nuorimmat, joita olen opettanut ovat olleet 7-8v. Amigurumeissa on lähes aina vain kiinteitä silmukoita eli mitään vaikeaa ei tarvitse osata. Ensimmäisen amigurumin on hyvä olla suht pieni, niin valmistuu nopeasti

      Poista