torstai 3. heinäkuuta 2014

Prinsessan ja Ponin seikkailu Hankasalmella

Tervetuloa Hankasalmelle! Prinsessa ja pinkki Poni vievät seikkailuun läpi tämän ihanan pienen keskisuomalaisen kunnan. Kunta sanoo itse olevansa hyvän arjen kunta - se on myös hyvän loman kunta. Kunta täynnä hauskoja paikkoja käydä ja tutkia.
 
Hankasalmen kunnanjohtaja Matti Mäkinen haastoi blogissaan 28.6.2014 hankasalmelaiset kirjoittamaan positiivisia asioita Hankasalmesta. Amigurumipaja ei ole hankasalmelainen, kuin ehkä henkisesti, mutta tarttuu haasteeseen. Eikä kirjaa vain yhtä positiivista asiaa, vaan samantien monta. Sillä niitähän täällä riittää.
 
Keskisuomen maakuntalaulussa lauletaan kirkkaudesta Kuuhankaveen. Pitkän pilvisen ja sateisen jakson jälkeen Kuuhankaveden selkä ja taivas sen yllä ovat sinisiä. Hankasalmen kesä!
 
Hankasalmi on maaseutupitäjä. Täällä näkee vielä lehmiä monessa paikassa. Poni teki tuttavuutta Kallioahossa Oikarin maitotilan lehmien kanssa. Molemminpuolista kiinnostusta ilmassa.

Prinsessa haluaa tanssia. Sen leveähelmainen mekko on kuin tehty lavalla pyörimiseen. Hangan lava on perinteinen ja idyllinen pyöreä tanssilava Pirttiherttu-järven rannalla. Täällä käy monia tunnettuja tanssiorkestereja - mitähän tänään on tarjolla? Ja kuka hakee Prinsessaa tanssimaan?

Prinsessa hakee kavaljeeria Villa Mathildasta. Tämä kaveri vaikuttaa kyllä sangen kiinnostuneelta. Mieshän katsoo Prinsessaa suorastaan palvovasti.

Entäs kukas tämä vanhempi herra on? Jotain tuttua, tuumaa Prinsessa. Villa Mathildan kesänäyttelyssä on monia politiikasta tuttuja hahmoja. Nämä nuket on tehnyt Toini Sorvari-Huhtanen, joka on tehnyt pitkään näköisnukkeja.

Poni ihmettelee, että onpas näitä vaikka kuinka paljon.

Pihalla on sininen lehmä. Prinsessa katselee kiinnostuneena lehmää, lypsäjää ja kissaa.

Saman tien varrella sijaitsee myös kotimajoitusta tarjoava Hankakieppi. Perinteinen maalaispihapiiri näyttää kutsuvalta.

Savusauna on erityisen sievä.

Pihan pionit sointuvat täydellisesti Prisessan mekkoon. Mikä ihana väri ja tuoksu.

Prinsessa tutustuu myös talon vahtiin, Aadaan. Koira antaa rapsuttaa isoa turkkiaan.

Häkärinteet ovat näin kesällä täynnä lupiineja. Poni ihailee kukkia ja miettii, uskaltaisiko se talvella laskettelemaan. Rinteet ovat saaneet nimensä hankasalmella asuvan alppihiihtolegenda Kalevi "Häkä" Häkkisen mukaan.

Ai niin, tärkeä tieto. Hankasalmelle pääsee junalla. Tänne on kätevä tulla. Hankasalmi sijaitsee Jyväskylän ja Pieksämäen puolessa välissä. Automatkaa Helsingistä on noin 300 km.

Hankasalmen asemalla on nykyään Kihveli Soikoon -tapahtuman toimisto. Tämän kesän tapahtuma lähetyy ja siihen valmistaudutaan hyvää vauhtia. Maailman ainoa vuosittain järjestettävä monipäiväinen skifflemusiikkitapahtuma on Prinsessallekin tuttu. Soittimina käytetään mitä vaan - pyykkilautoja, tynnyreitä, pulloja ja pulkkia. Prinsessa treenaa säilykepurkkikitaralla.

Prinsessa tutkailee Hankasalmen karttaa. Paljon järviä ja paljon hyvä kesämökkipaikkoja.

Poni huomaa hevosaiheisen tapahtuman. Hankasalmen raviradalla on Heinäravit. Poni näkee monia ravihevosia ja myös raviponeja. Ponikin antaa potkua.

Hankasalmen kirkonkylälle on avattu uusi kahvila Kardemumma. Kahvilassa on parhaillaan Ilkka Jaakolan valokuvanäyttely.

Prinsessa ja poni juovat kahvilassa teetä ja syövät herkullista kakkua. Onpas se sopivan väristä, prinsessa tuumii.

Revontuleen on avattu American dinner. Pienellä kiipeilyseinällä seurana on Hämähäkkimies.

Keilahallissa on sadesäällä paljon keilaajia.

Hampurilaisateria on maukas ja ruokailijoita on paljon. Kannattaa varautua odottamaan.

Hankasalmella jokakesäinen tapahtuma on Hankasalmen 4H-yhdistyksen Heinähattutori. Prinsessa pääsee Savon zetoristien Zetor-ajelulle.

Torilla on vaikka mitä. Ja kaikki hankasalmelaiset.

Aivan torin vieressä on Melli-Elli. Hankasalmen tunnelmallinen kahvila, joka tarjoaa myös keittolounaita.


Sieltä Prinsessa ja Poni jatkavat matkaansa Hallan tuvalle eli museokylään. Poni tutustuu paikalliin ratsuihin.

Prinsessa tutkii perinteisiä rakennuksia.

Hankasalmen kirkko on valmistunut 1800-luvun lopulla. Kaunis puukirkko on kylällä keskeisellä paikalla.

Hankasalmen kirjastossa on monia amigurumikirjoja. Amigurumipaja on houkutellut hankasalmelaisia virkkaamisen pariin ja täällä järjestettiin viime vuonna Amigurumipajan ainoa kaikille avoin kurssikin. Kirjaston tuolit ovat nuorten tuunaamia.

Sepän Galleria on viehättävä paikka vierailla.

Keramiikkapajassa valmistetaan pääasiassa punasaviastioita. Harry Marttinen on tehnyt keramiikkaan pitkään.

Parhaillaan Sepän Galleriassa on mukava näyttely. Tarja Salonrannan töissä yhdistyvät vanhat arjen asiat ja taide.

Prinsessalle tulee nälkä. Pieni maalaiskauppa Venekoskella myy paikallisia karjalanpiirakoita, lihapiirakoita nakkeja, jauhoja ja paljon muuta.

Prinsessan ja Ponin seikkailulla on huristeltu autolla ympäri Hankasalmea ja vielä jää paljon näkemättä ja käymättä. Amigurumipaja suosittelee seikkailemaan Hankasalmella!

***

Prinsessa on tehty Lilleliisin ohjeella. Poni puolestaa on Novacrochetin ohje. Molemmat on tehty Catania-langasta 3,5mm koukulla.

15 kommenttia:

 1. Prinsessa ja Poni kutsuvat kyllä tutustumaan Hankasalmen kesäiseen maalaisidylliin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyvästä Hankasalmen kierroksesta! Mukavaa, kun tätä meidän pitäjää joku muukin kehuu. Ja esittelijät on aivan mainioita! ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Stiina. Tässä on kunnalle ja teille kuntalaisille hyvää esittelymateriaalia myös muille jaettavaksi ;)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Totta hyvä ohje. Mutta myös sangen työläs. Yhden rimpsun tekemiseen meni tunti.

   Poista
 4. Itse ei aina pysähdy oman paikkakunnan kauneuteen ja nähtävyyksiin. Kiitos, Reija esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Kesä on hyvää aikaa tutkia myös omaa paikkakuntaa. Ja täältä mun Blogista löytyy vinkkejä myös retkiin muuas, vaikkapa minun kotikotikaupunkiini Haminaan

   Poista
 5. Niin kiva, kun tulitte meille! Jäi hyvä mieli <3 Odotan teidän uusia seikkailuja, näitä on kiva lukea ja katsella, olla yhdessä ihanien amigurumien kanssa reissussa :) tykkään!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina sinulle. Yhdessä on hyvä seikkailla. Kiitos koko teidän perheelle vieraanvaraisuudesta. Ja oikeastaan kiitos koko Hankasalmelle. Mahtavasti otitte vastaan Prinsessa, ja Ponin. Päästiin vaikka mihin.

   Poista
 6. Kiva retki, mutta yksi tärkeistä etapeista on jäänyt huomiotta!
  60-vuotias Venekosken kesäteatteri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Hankasalmella on niin paljon kaikkea että parin päivän reissulla ei ehdi kaikkea. Prinsessa ja Poni kyllä kurvasivat kesäteatterilla. Esitykseen he eivät päässeet, sillä hampurilaisia piti odotella ajateltua pidempään.

   Poista
 7. Aivan mielettömän söpöt prinsessa ja poni. Olen itsekin miettinyt, josko kokeilisin tekemistä, sivun aloitusvinkit ovat hyvät kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kannattaa kokeilla. Amigurumien tekeminen on mukavaa ja ihan helppoa, kun oppii muutaman perusjutun. Hyvä että löysit vinkkini!

   Poista
 8. you used so successfully my pony pattern :) thanks :)

  VastaaPoista