sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Ripsu-hiiren Monopoly-peli

Tervetuloa pelaamaan Amigurumipajan Reality-Monopolya Ripsu-hiiren kanssa.

Kauniina aurinkoisena syyspäivänä Ripsu-hiiri pelasi yhdessä pienten ystäviensä kanssa tosielämän Monopolyä Helsingin kaduilla. Sen pienet ystävät olivat kiinnostuneita, missä on Erottaja ja Eira, ja miten sinne voisi laittaa taloja ja hotellin. Niinpä Ripsu kutsui heidän seikkailemaan Monopoly-laudan kaduille Helsinkiin. 

Koska pelipäivä oli niin mukava, Ripsu jakaa peliohjeet kanssanne. Näillä vinkeillä voit lähteä pelaamaan ja keksiä lisää paikkoja ja tehtäviä. Ripsu ystävineen aloitti klo 9.30 lauantaiaamuna. Peliin menee helposti koko päivä. 

Pelin aloitus ja peliohjeet

Pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen. Lisäksi tarvitaan 1-2 pelin johtajaa, jotka antavat peliohjeita. Pelaajille päivän reitti ja tapahtumat tulevat yllätyksenä. 

Tarvikkeet: Kartta jokaiselle joukkueelle, vihkot ja kynät, joukkueiden valitsemat pelimerkit, jalkapallo, tarvittavat Monopoly-kortit ja pelirahat. 
Pelirahat: Jokaiselle joukkueelle jaetaan 1x20, 1x10, 1x5, 1x2, 1x1, 1x0,50, 1x0,20, 1x0,10 ja 1x0,05  euroa. Päivän kuluessa maksetaan pääasiassa näillä rahoilla. 

Pelin aloitus: Pelaajat saavat joitakin päiviä ennen pelin alkua esimerkiksi tekstiviestinä tai postikorttina viestin: "Mene vankilaan, mene suoraan vankilaan kulkematta lähtöruudun kautta". Peli aloitetaan Katajanokan vankilasta lähtöruudun sijaan. Pelin alkaessa todetaan joukkueet ja niiden pelimerkit. Joukkueille jaetaan pelikuoret, joissa on pelitarvikkeet ja pelirahat. Päivän aikana joukkueet merkitsevät karttaan kaikki kadut, joilla on käyty ja jotka on nähty. Jokaisella kadulla otetaan valokuvia. 

Ensimmäisessä Monopoly-pelilaudan ruudussa, Katajanokan vankilassa tutkitaan vankilan käytäviä ja kahta avoinna olevaa selliä. Vankilassa syödään myös kunnon aamupala, jotta jaksetaan pelata. Metalliastioilta tietenkin. Samalla puhutaan Katajanokan historiasta.

Tehtävä: Keksikää rosvo- tai vankila-aiheinen laulu ja esittäkää se muille eristyssellissä. 

Tämän jälkeen pelaajat saavat Yhteismaa-kortin "Vapaudut vankilasta" ja heti sen perään Sattuma-kortin "Mene lähtöruutuun". Ripsu-hiiren pelissä lähtöruutu oli Kalliossa, jonne pienten ystävien perhe jätti autonsa ja heille ostettiin HSL:n päiväliput.

Lähtöruudussa pelaajat saavat Yhteismaakortin: "Jatka matkaasi Hämeentielle". 
Kävellään Hämeentietielle Haapaniemen ratikkapysäkille.

Tehtävä: Mitkä ratikkanumerot kulkevat tästä ja mihin ne menevät? Minne 7A menee? 
Hypätään ratikka 7A:n kyytiin. Matkalla bongataan Siltasaari.

Liisankatu
Ratikasta jäädään pois Snelmanninkadun pysäkillä.

Tehtävä: Etsi osoite Liisankatu 9. Tee matkalla havaintoja ja etsi, missä talossa on kultaisia kukkoja, tipuja ja kissoja. Etsi tämän kuvan ovi. 

Tehtävä: Tee Chjoko-suklaakahvilassa mieleisiäsi ostoksia. Osta päivän matkalle herkkueväät. 

Vaihtoehtoja on niin paljon, että Ripsu-hiiren pienten ystävien on vaikea valita. Robotti-suklaat päätyvät jokaisen pelaajan matkaan.

Tämän jälkeen palataan samalle ratikkapysäkille Liisankadun alkuun ja jatketaan matkaan 7A:lla.
 
Snelmanninkatu
Ratikasta jäädään pois Hallituskadun pysäkillä (Snelmanninkatu 2), aivan Suomen Pankin Rahamuseon ovella. Mennään sisään museoon. Museo on maksuton.

Tehtävä: Etsi vastaus seuraaviin kysymyksiin: 
- Yhdessä vitriinissa on maailman eniten käytetyt rahat ja niiden maiden rahat, joiden väkiluku on suurin. Tunnista maat. 
- Selvitä, kuka on suunnitellut Suomen itsenäisyyden ajan ensimmäiset setelit. 
- Selvitä, paljonko painaa suurin Suomesta löydetty kultahippu ja mistä se on löydetty. 
- Museosta saa pieniä hologrammikortteja, joissa on ohjeet setelien aitouden tunnistamiseen. Tutki seteleitä ja etsi turvatekijät.  

Unioninkatu
Jatka Rahamuseosta matkaa kulman ympäri Senaatintorille. Suurkirkko rajautuu myös Unioninkatuun.

Tehtävä: Laske Suurkirkon portaat. Jos yksi porras on 20cm korkea, kuinka korkeat portaat ovat yhteensä? 
Ripsu-hiiri on vähän väsynyt. Portaiden määrä pitää tarkastuslaskea aika monta kertaa.
Samalla on hyvä bongata Senaatintoria ympäröivät rakennukset Valtioneuvoston linna ja Yliopiston päärakennus. Jos kirkon ovet ovat auki, käykää tutkimassa kirkkoa.  

Samalla bongataan helposti vielä yksi katu. Se on nimetty tämän herran mukaan - tunnistatko?
Tämän jälkeen matkaa jatketaan kävellen Sofiankatua pitkin.

Esplanadi
Tehtävä: Tunnista tämä neito. Poseeraa kuvassa, kuin patsaan hylkeet. 

Tehtävä: Ylitä katu turvallisesti ja käy katsomassa, kuka herra katselee Havis Amandaa puiston toisesta päästä. 
Kävelkää Etelä-Esplanadia pitkin kohti Etelärantaa. Bongatkaa matkalla Kasarmikatu. 

Kaikki muut Monopoly-pelin kadut ovat olemassa olevia Helsingin katuja, paitsi Rantatie. Se voisi olla Sörnäisten rantatie, Pohjoisranta tai Eteläranta. Monopolyn kadut ovat ryhmissä siten, että ne ovat toisiaan lähellä olevia katuja. Ripsu-hiiren pelissä Rantatie oli Eteläranta. Käykää tutkimassa Vanhaa Kauppahallia 

Kauppatori
Ripsu-hiiri söi pienten ystäviensä kanssa kauppatorilla torilounaan ja tutki myytipöytiä. Torilla oli paljon väkeä. Torilla voi myös tehdä ostoksia.

Tehtävä: Aja kierros Kauppatorin takana olevalla Maailmanpyörällä. Katsele Helsinkiä yläilmoista ja tunnista paikkoja, joissa on jo käyty. 

Maailmanpyörältä matkaa jatketaan Presidentinlinnan ja Päävartion vierestä Aleksanterinkadulle.  Ritarihuoneen pysäkiltä hypätään ratikkaan 4 ja ajetaan Stockan edessä olevalle pysäkille.

Mannerheimintie
Tehtävä: Keksi selitys, keitä nämä miehet ovat ja mitä ne tekevät tässä. 

Pakasta nousee Yhteismaa-kortti: "Palaa Korkeavuorenkadulle". 
Mennään ylioppilastalon pysäkille Mannerheimintielle Stockan viereen ja otetaan Ratikka 10.
Matkalla bongataan Lönnrotinkatu, Bulevardi ja Erottaja. 

Korkeavuorenkatu
Jäädään ratikasta pois Johanneksen kirkon pysäkillä. Mennään Johanneksen kentälle, missä ovat treenanneet ja pelitaitonsa oppineet Mikael Forssel ja Joel Pohjanpalo.

Tehtävä: Pelataan futismatsi. 

Pelin jälkeen pakasta nousee Sattuma-kortti: "Minkä Monopolyn paikan vielä haluaisit nähdä? Mennään sinne" 
Pienet ystävät valitsevat Eiran.

Eira ja Tehtaankatu
Kävellään Korkeavuorenkadun päähän ja Kapteeninkatua pitkin Tehtaankadulle ja tien toisella puolella olevaan leikkipuistoon. Tämä oli hyvä ehdotus, sillä oikeastaan saatiin kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Leikkipuistossa kiipeillään ja kiikutaan hetki, ennen kuin hypätään 3:seen kohti keskustaa ja Kalliota.

Ratikkareitillä bongataan vielä Annankatu, Simonkatu, Keskuskatu, Rautatieasema, Mikonkatu ja Kaisaniemenkatu. 

Jos kello ei ole vielä liian paljon, kuten Ripsu-hiirellä ja pienillä ystävillä jo oli, voi jäädä pois Rautatieasemalla ja ajaa junalla Pasilan asemalle ja sieltä ratikalla Sörnäisten asemalle. 

Ripsu-hiiri ja pienet ystävät valitsevat vielä ennen Lähtöruutuun paluuta Siltasaaren ja kävivät Juttutuvassa syömässä. Pitkä päivä ja heillä kaikilla oli jo kova nälkä. Niin kova, että he eivät jaksaneet ottaa enää yhtään kuvaa.  Valinta oli hyvä, jokaisen makuun löytyi jotakin.

Lopuksi he kertasivat, missä kaikkialla he olivat käyneet ja tutkivat, mitkä kaikki sarjat he olivat saaneet kokoon. He ehtivät yhdessä päivässä käydä tosi monta paikkaa. Lopuksi he myös kertoivat, mikä oli kenenkin mielestä päivän paras paikka.

Hyvä pelipäivä - Amigurumipaja suosittelee!

***

Ripsu-hiiri on tehty Stip & Haak -ohjeella. Hiiri on aika iso. Päälaelta jalkapohjiin mitattuna se on 50cm korkea. Hiiri on tehty Catania-langasta 3,5mm koukulla ja sillä on 9mm turvasilmät.
Olen tehnyt saman suunnittelijan ohjeella myös Heinolassa seikkailleen koiran ja Malmgårdissa käyneen pöllön. Nämä ovat tosi kivoja ohjeita. Kannattaa katsoa myös maksuttomat ohjeet.

2 kommenttia:

  1. Ihana tarina! Tätä blogia lukiessa ei voi olla hymyilemättä. Odottelen täällä jo innolla uusia kavereita ja niiden seikkailuita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavasta palautteestasi. Olen nyt ollut laiska blogin pitäjä ja jakanut kuvia enemmän Instagramissa nimellä Amigurumipaja. Pitää taas aktivoida blogia myös :-)

      Poista