sunnuntai 23. elokuuta 2015

Amigurumipajan Apina ja Söderskärin majakka

Tänä vuonna kesä alkoi kunnolla vasta elokuussa. Ei siis ihme, että kesän ensimmäinen meriretkikin tehtiin vasta nyt. Tervetuloa Amigurumipajan Apinan mukaan Söderskärin majakalle!

Meri oli lähes tyyni, kun Marival II seilasi Vuosaaresta Söderskäriin. Sen verran oli kuitenkin tuulta, että purjeveneitä oli paljon liikkeellä.

Reilun tunnin matkan jälkeen majakan torni tuli näkyviin. Lähes koko viimeisen puolen tunnin ajan Apina seisoi veneen yläkannella aivan keulassa ja katseli lähestyvää majakkaa. Majakan torni kasvoi ja kasvoi ja viimein oltiin perillä.


Söderskärin majakka sijaitsee Mattlandetin saaren korkeimmalla kohdalla, Porvoon ulkosaaristossa, noin 15 meripeninkulman (1 meripeninkulma on 1852 m) päässä Helsingistä. Majakan alustavat piirustukset teki Albert Edefelt (taidemaalarin isä) ja lopullisen suunnitelman Ernst Lohrmann. Majakka valmistui 1862. 


Majakka rakennettiin tiilistä ja sen alaosa oli vuorattu graniitilla. Majakkatorni oli alun perin tarkoitus tehdä kokonaan harmaakivestä, mutta sitä ei saatu tarpeeksi. Vain kahdeksaan metriin asti riitti kiveä, ja loput oli tehtävä tiilestä. Majakassa huomattiin pian sen valmistumisen jälkeen vakavia puutteita. Se huojui kovassa tuulessa muutaman tuuman, se oli kallellaan ja keskeltä notkolla. Vuonna 1914-1917 koko rakennusta vahvistettiin ulkopuolta muuraamalla siihen ratakiskoista ja teräsköysistä rakennettu tukirakennelma, ikäänkuin korsetti. Lähes 40 metriä korkean majakkatornin näköalatasanteelta on kaunis näköala. Apina kiipeää ylös näköalatasanteelle. Lamppuhuoneeseen se ei viitsi mennä, siellä on ahdasta ja todella kuuma. Majakkasaari oli aikanaa monen ihmisen koti. Apinan kanssa kuvassa ovat Frei ja Lyyti. Majakan valmistuttua saaren työntekijöille tarvittiin asuintiloja. Yhtä aikaa majakan kanssa valmistuivat majakanvartijoiden punainen asuintalo sekä maakellari. Majakanvartijat sekä majakkamestari asuivat perheineen saaressa vuoden ympäri, ja majakkamestari huolehti, että työt tuli tehtyä ja opetti myös vartijoiden jälkikasvua. Sauna valmistui 1876 ja majakkamestarin talo 1911. Majakan vartijat poistuivat Söderskäriltä 1957, jolloin majakka automatisoitiin. Majakka sammutettiin kokonaan vuonna 1989. Majakan väki kalasti paljon. Apina tutki vanhoja verkkoja ja mietti, että se ei uskalla ottaa kalaa pois edes ongenkoukusta. Ehkä siitä ei olisi asumaan majakalla.

Apina katselee ulos majakan ikkunasta. Sen tumma silhuetti näyttää vähän muumilta.

Tove Janssonin kirja Muumipappa ja meri (Pappan och havet 1965) kertoo yksinäisyydestä ja ihmisenä kasvamisesta. Kirjassa muumiperhe ja Pikku Myy muuttavat kaukaiselle majakkasaarelle. Majakan arvellaan olevan Söderskär, vaikka Jansson antamat koordinaatit eivät siihen täsmääkään, vaan vievät 20 kilometriä idemmäs. Ollaan siis Muumipapan jäljillä. Amigurumipaja on ollut muumien äidin, Tove Janssonin jalanjäljissä kerran ennenkin

Amigurumipajan Apina löytää kivan muumihenkisen blogitekstin Söderskärin majakasta. 

Amigurumipaja on muuten ollut majakassa ennenkin. Muistatteko?
Viime kesänä Amigurumipajan Leijona kävi Bengtskärin majakassa.
Tänä keväänä Amigurumi-tyttö kävi Hailuodon majakassa.
Myöhemmin on tulosssa kuvia Kanadan Itärannikolta Peggy's Coven majakalta.

Vielä on aika monta suomalaista majakkaa jäljellä. Apina tutkii taulua Suomen vanhoista majakoista. Mikähän olisi seuraava?

Tornissa käytyään Apina lähtee tutkimaan saarta. Onpas polttopuista tehty hieno pino.

Saaren luonto on karu mutta löytyy sentään kasvejakin. Tämä on osmankäämi.


Mikäs tämä keltainen onkaan? Apina unohtaa joka kerta. Tällä kertaa ei ole luontokirjaa mukana.

Apina rakastaa auringosta kuumia kallioita. Se istuu katsemaan kallioita ja merta.

Ja vähän pitää myös käydä makaamaan. Tästä imetään auringon lämpöä ja energiaa koko pitkäksi ja pimeäksi talveksi.

Tässähän on ikäänkuin portaat, joita pitkin voi mennä uimaan. Apinasta vesi on ihan liian kylmää. Apinan matkakaveri sen sijaan ui pitkän kierroksen. 


Sitten on jo aika lähteä. Saarella vietetyt 2,5 tuntia tuntuvat aivan liian lyhyeltä ajalta. Täällä olisi voinut olla vielä vaikka kuinka monta tuntia. Ihana saari, ihana kesä ja ihana meri. Niin ja ihana majakka. Tänne tullaan takaisin.


Apina on tehty Heart & Sew -blogin ilmaisella ohjeella. Tein apinalleni raidallisen paidan. Apina on 32cm korkea ja sillä on 9mm turvasilmät. Se on tehty Catania-langasta 3,5mm koukulla. Mukavan kokoinen ja helppo matkakaveri.

4 kommenttia:

 1. Teetkö tilaustyönä näitä eläimiä? Haluaisin ehkä teettää muutaman tyttärelleni 1v lahjaksi.
  T. Puolivuotiaan äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Teen tosi harvoin tilaustöitä. On hauskempi tehdä aina uusia ohjeita kuin sama monta kertaa. Minulla on kotona valmiina jonkin verran amigurumeja ja niitä voin toki myydä

   Poista
  2. Laitatko kuvaa kun ehdit. Ja ainakin suuntaa antavaa hintapyyntöä (tai voin etsiskellä netistä kuvia joistain erilaisista mitä en blogissasi nähnyt).
   maija.jaaskelainen@gmail.com
   T. Puolivuotiaan äiti

   Poista
 2. Heih, blogissani olisi sinulle tunnustus. :)
  http://rapaajaroisketta.blogspot.fi/2015/09/liebster-award-tunnus-kasityot.html

  VastaaPoista