keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Hyvää Alkavaa Vuohen vuotta - Happy Lunar New Year - 新年快樂!

 
Huomenna eli torstaina 19.2.2015 alkaa kiinalaisen kuukalenterin Vuohen vuosi. Tänään on siis uudenvuoden aatto (除夕). Uusivuosi eli kevään juhla on Kiinassa vuoden tärkein juhla. 
Meilläkin kevättalvi on antanut jo ensimmäiset merkit auringon voimasta, siitä että kevät on tulossa. 
Hyvää Vuohen vuotta! Happy Lunar New Year!  

Vanhassa kiinalaisessa kuukalenterissa eri vuosista käytetään eläinten nimiä. Eläimiä on 12. Ne vaihtuvat järjestyksessä rotta, härkä, tiikeri, jänis, lohikäärme, käärme, hevonen, lammas, apina, kana, koira ja sika. 


Kiinalaisessa horoskoopissa vuosiin liitetään lisäksi viisi elementtiä: puu, tuli, maa, metalli ja vesi. Alkava vuosi on puuvuohen vuosi.

Hevosen vuosi on päättymässä ja alkaa vuohen vuosi. Vuohi tervehtii hevosta ja tämä vastaa kohteliaasti. 

Kiinalaisen uudenvuoden eli kevätjuhlan merkitys on vaihdellut eri aikoina. Alun perin se on ollut sadonkorjuun juhla ja sitten kevään alkamisen juhla. Vuoden 1911 vallankumouksen jälkeen juhlan alkamisajankohta vakiintui kuukalenterin ensimmäiselle päivälle eli talvipäivän seisauksen jälkeisen toisen uudenkuun päivälle.

Helsingin keskustaan Paasikiven aukiolle on uudenvuoden kunniaksi pystytetty kiinalaisten lyhtysotilaiden armeija. Lyhtysotureiden esikuvana on ollut lähes 8000 kivisoturin terrakotta-armeija (兵馬俑), joka vartioi Kiinan ensimmäisen keisarin Qin Shi Huangdin (秦始皇) hautaa yli 2000 vuotta. Lyhtysotilaat ovat näytillä 18.2. saakka. Vuohi kävi katsomassa niitä sunnuntaina ja totesi niiden olevan hienoja myös päivänvalossa.

Entä sitten kevään tulo Suomessa, Vuohi pohtii. Joko täällä voi viettää kevään juhlaa.

Tottakai voi! Puissa on jo silmuja!
Aurinko lämmittää ja Vuohi on melko varma, että se ruskettuu.

Meren lahti on kuitenkin vielä paksussa jäässä. Vuohi tekee ihmeteon ja kulkee vetten päällä. Tai tässä kohtaa oikeastaan istuu.

Ja myös vähän makaa.


Jää kimaltaa niin ihanasti auringon paisteessa. Vuohi kävelee pitkän matkan jäällä ja nauttii kevätauringosta.

Ja kevään kukkia ovat tietysti tulppaanit. Vuohi tutkailee violetteja.

Sen verran kylmää Suomessa vielä kevätjuhlan aikaan on, että ulkoilun jälkeen tarvitaan paljon lämmittävää teetä. Sanan tee alkuperä on myös Kiinassa - seka tee-sanan eri muodoissa että sanana chai. Vuohi juo teetä Tamminiemen kahvilassa

Vuohi miettii, mistä sen oman horoskoopin ja sen elementin sitten oikein tietää.
Minä olen puujänis. Mikä sinä olet? Omaasi voit etsiä vaikkapa täältä.

***

Vuohi on tehty Dione Design ohjeella. Vuohi on 28cm pitkä ja sen on tehty Catania-langasta 3,5mm koukulla. Vuohella on 12mm turvasilmät.
Tämä on ensimmäinen virkkaamani vuohi. Dione Design ohjeilla olen aiemmin virkannut dinosauruksen, pupun ja pöllön.  Tosi kivoja ohjeita kaikki!

***

My Goat is made for celebrating Lunar New Year. It has just visited The Lanterns of the Terracotta Warriors in Helsinki, Finland, and walked for quite a while in the sunny spring day. The goat is made with Dione Design pattern. With her pattern, I had also made dinosaur, bunny and owl.

***

Hyvää Kuukalenterin Uutta Vuotta - Happy Lunar New Year - 新年快樂!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti