maanantai 6. lokakuuta 2014

Nallen syysretki Tallinnaan

Tallinnassa tulee usein käytyä kesällä tai joulumarkkinoiden aikaan. Lokakuun ensimmäinen viikonloppu oli loistava aika tehdä retki eteläiseen naapuriimme. Tervetuloa mukaan Nallen seikkailuun!

Matka alkaa tältä kaupungin portilta, aivan paksun Bertan vierestä.

Nalle päättää ensimmäistä kertaa elämässään vuokrata fillarin Tallinnassa - tai oikeastaan yhtään missään. City bike sijaitsee ihan Bertan tuntumassa osoitteessa Uus 33. Hinnaksi tuli 10 € eli omaa pyörää ei olisi kannattanut ottaa. Omat kypärät meillä sen sijaan oli. Niitä ei tosin Tallinnan katukuvassa näkynyt kuin spandex-miehillä. Vuokra maksetaan pyörää palautettaessa, pantiksi voi jättää ajokortin tai passin.

 
Ruokapaikkavinkkinä, ihan pyörävuokraamon vieressä sijaitsee ravintola Leib, joka tarjoaa virolaista lähiruokaa. Hyvä paikka - tällä kertaa ei kuitenkaan sinne, vaan seikkailuun!

Nalle päättää suunnata kohti Piritaa. Luvassa on hyvä ja leveä pyörätie. Sitä ennen pitää kuitenkin puikkelehtia satama-alueen läpi. Kannattaa varautua siihen, että välillä pyörätie tuntuu katoavan ja silmä tarkkana kannattaa tutkia, missä näkyy pyörä- tai kävelytien merkki. Tallinnassa saa pyörällä ajaa myös jalkakäytävällä. Tämän rakennuksen Kunsti akateemin kulmalta käännytään Uus-Sadama kadulta Narva Maanteelle.

Lokakuussakin Tallinnan hiekkaranta näyttää  houkuttelevalta ja rannalla liikkuu muitakin ulkoilijoita. Onpa aallokko houkuttanut matkaan yhden surffarinkin.

Ihan alkumatkan jälkeen kannattaa kurvata Pirita teen suuntaan aivan meren rantaan. Meren rannassa kulkeva pyörätie on suora ja leveä. Eikä mäkiä ole lainkaan.

Maarjamäen sotamuistomerkillä Nallea suojaavat isot kädet. Muistomerkin päältä näkyy hyvin meri ja Tallinnan kaupungin silhuetti.

Piritan hotelli rakennettiin vuoden 1980 olympialaisiin. Aikansa arkkitehtuuri on vaikuttavaa.

Silta ylittää Pirita joen. Veneet odottavat merelle lähtijää.

Heti sillalta vastaan tulee vaikuttava näkymä. Vanhan Birgittalaisluostarin rauniot. Kirkon päätykolmio on huikea. 1500-luvulla tuhotun luostarin sisäänpääsymaksu on 2€.

Holvit ovat vahvoja ja houkuttavat seikkailuun. Täältähän voi löytyä vaikka mitä!

Luostarin ympäri pääsee liikkumaan ja kurkistella voi moneen koloon.

 Pihamaalla on vanha hautausmaa, jonka ristit ovat kauniisti patinoituneita.

Piritan uimaranta on yli 2km pitkä ja sen hiekka on hienoa. Nyt Nalle ei enää tarkene uimaan.

Osa rannan ravintoloista on näin lokakuussa jo kiinni. St Patrick's on auki ja siellä on hauskat tapetit.

Omena-raparperiherkku on todella hyvää!

Paluumatkalla pyöräillään tietenkin Laululavan kautta. Viron historian ja virolaisten identiteetin kannalta tärkeässä paikassa oli menossa triatlon-kisat. Nalle onnistuu väistelemään pyöräilöitä ja juoksijoita.

Toinen paluumatkan kohde on Kadriorgin puisto. Syksyn väreissä puisto on kaunis ja täynnä ihmisiä.Kesällä tänne voisi tulla piknikille.


Puistosta löytyy myös modernin taiteen museo Kumu.  Sinne tällä retkellä ei kuitenkaan ole aikaa mennä. Seuraavalla kerralla sitten.
Kadriorgin linnan piha on kaunis muotopuutarha. Myös siellä on taidemuseo.

Vielä vähän matkaa. Nalle lepää välillä pyörän korissa.

Pyörien palautuksen jälkeen Nalle syö African Kitchenissä aivan pyörävuokraamoa vastapäätä. Ei mikään huikea elämys mutta ruoka tuli nopeasti ja annos oli iso.

Sitten Nalle kiipesi Toompean mäelle. Onhan se Tallinna joka kerta nähtävä myös täältä mäeltä käsin. Punakattoisten talojen kaupunki näyttää kauniilta. Aina.

Aleksander Nevski katedraalista kuului soittoa. Nalle päätti kurkistaa sisään ja päätyi seuraamaan ortodoksisen jumalanpalveluksen loppupuolta. Kaunista.

Nalle on yötä Tallink Spa Hotellissa Sataman tuntumassa. Kylpylä on auki klo 22 saakkaa. Nalle ehtii hyvin niin porealtaan ihmiskeittoon, altaaseen josta pääsee myös ulos uimaan kuin moneen eri saunaankin. Rentouttavaa. Hyvä päätös mukavalle päivälle.
(Allasbaarista saa ostaa alkoholijuomia ja juoda ne samalla kun loikoilee altaissa tai saunan lauteilla. Osa lauantai-illan kylpyläkavereista oli jo aika humalassa.) 

Aamulla Nalle nukkuu rauhassa pitkään ja menee sitten aamupalalle. Tosi hyvää mysliä.

Sunnuntaikävely suuntaa aluksi Kulttuurikilometrille. Kulttuurikilometrillä on nyt tieremontti toukokuuhun 2015 saakka, tänne ei siis kannata tulla pyörillä mutta kävellen pääsee kyllä.

Suur-Patarein varralta löytyy Patarein vankila. Vankilan museo on maaliskuulle asti suljettu mutta vuoteen 2002 vankilana toimineen rakennuksen karut muurit ja piikkilanka-aidat tekevät Nalleen vaikutuksen. Karu paikka näin aurinkoisellakin säällä.

Ihan vankilan vieressä on upea Lennusadam, Viron uusi merimuseo. Museo on rakennettu vanhoihin vesitasoille tarkoitettuihin halleihin eli hangaareihin ja sisältä löytyy vaikka mitä nähtävää.Nalle suosittelee museota lämpimästi. Museo sopii kaikenikäisille.

Tallinnassa kannattaa olla tarkkana. Siten voi nähdä mitä vaan. Nalle tapaa hauskan miehen.

Kalamajan aluetta on kunnostettu paljon. Vähän kuin Kumpulassa olisi.Paitsi että rakentamisen tapa on vähän erilainen ja monasti rohkeampi kuin Suomessa. Nämä talot ovat Köie-kadun varrella.

Katsokaa, miten hieno talo, Nalle huudahtaa.

Ja nämä vaan jatkuu. Mitä hienoja puukoristeita.

Jahun ja Vana-Kalamajan kulmassa on Kalamaja Pagarikoda. Myytävänä on niin paljon herkkuja, että Nalle ei meinaa osata valita.

Teetä ja Puolukka-toskakakkua syödään vanhan pöydän ääressä.

Koplin ja Telliskiven kulmassa Nalle käy Rimissä. Kalev-suklaata pitää tietenkin ostaa. Tämähän on Nallen oma laatu.

Telliskivessä (Telliskivi 60a) on joukko kiinnostavia myymälöitä. Les Petites design & vintage myy vaikka mitä: puisia silmälasin kehyksiä, hauskoja koruja ja Stålhästen polkupyörän tarvikkeita.

Samassa vanhassa teollisuusrakennuksessa on myös F-hoone, jota on jo muutaman vuoden kehuttu jokaisessa Tallinnasta kertovassa lehtijutussa. Ja kyllä sitä kehua kannattaakin. Paikka on viihtyisä ja kiinnostava. Ruoka on hyvää ja hinnat edelleen hyvin kohtuullisia. Paikka on usein täynnä eli kannattaa varata aikaa.

Nalle syö ihanat bruschettat. Nam.

Sitten on aika kiiruhtaa takaisin laivalle ja kotia kohti. Nalle vinkkaa, että Tallinnaan kannattaa tutustua myös raitiovaunulla. Ratikasta käsin näkee taas vähän erilaisen kulman tähän kaupunkiin.

---

Nalle on tehty virolaisen Mari-Liis Lillen eli Lilleliisin ohjeella. Nalle siis tavallaan palasi kotiin. Nalle on tehty Schachenmayrin Catania-langasta 3,5mm koukulla. Nallella on 12mm turvasilmät ja se on 34cm pitkä.
Lilleliisin ohjeet ovat kivoja ja olen tehnyt niitä useita aiemminkin. Suosittelen.

4 kommenttia:

 1. Very energetic post, I loved that bit. Will there be a part 2?


  my web page; inexperienced carpet

  VastaaPoista
 2. Hei! Nyt iski probleema ohjeen suomentamisessa ja kysynkin sinulta siihen apua. Ohje alkaa normaalisti kuudella silmukalla, mutta mitä tarkoittaa tämä toinen krs; sc4, 3sc in one st, (continue around the chain), sc3, inc. (12sts). Kiitos avustasi jo etukäteen :) Kirsi Kirsin käsitöitä-blogista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missä kohdassa ohjetta olet? Ensin katsoin, että tämä on jalkapohja, mutta silmukoiden määrät eivät ihan täsmää.
   Usein juuri jalkoja ei virkata tuolla perussysteemillä eli taikarenkaaseen tehtävällä kuudella kiinteällä silmukalla. Ne aloitetaan monasti siten, että tehdään hiirenhäntää ohjeen mainitsema silmukkamäärä ja käännytään takaisinpäin ja tehdään sille puolelle sinun tapauksessani neljään ensimmäiseen silmukkaan kuhunkin yksi ketjusilmukka ja viimeiseen nuo kolme ketjusilmukkaa ja sitten käännytään toisella puoelle ja tehdään sinne kolmeen ensimmäiseen silmukkaan ketjusilmukka ja viimeiseen kaksi. Ja ensimmäisellä puolella hypätään ihan ensimmäisen silmukan yli. Eli tästäkin tulee sitten ympyrä jota kierretään mutta muodosta ei vaan tule pyöreä, vaan jalkapohjan muotoinen.

   Poista