sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Pipsa possu PorvoossaPipsa possu - englanniksi Peppa Pig - on lastenohjelmasta tuttu hahmo. Tässä jaksossa se lähtee ylioppilasjuhliin Porvooseen. Porvoo ja sen punaiset ranta-aitat. Pipsa tykkää Porvoosta.

Luvassa hauska päivä.


Muutama kymmenen vuotta sitten Pipsa possu olisi tullut Porvooseen tämän näköisellä junalla, mutta nyt nämä junat ovat jo eläkkeellä. Pipsa tulee Porvooseen hyvissä ajoin ennen juhlien alkua. Kun nyt Porvooseen tulee, se päätti tutkia Porvoota ja erityisesti sen ostosmahdollisuuksia.


Jos Pipsa olisi tullut silloin joskus junalla, se olisi tullut tähän asemalle. Nyt talossa toimii Porvoon Wanha Rautakauppa. Rautakauppa juhli viime viikonloppuna 10-vuotisjuhlia nykyisen omistajan johdossa. Toki rautakaupan historia on paljon pidempi.


Rautakaupassa on valtavasti kaikkea. Niiden mukaan pakkaamiseen eivät nämä matkalaukut riittäisi.

Vanhat uuninluukut ovat komeita. Ja koristeluja on joka lähtöön.

Pipsa possu suosittelee tätä paikkaa. Löytyy yhtä ja toista vanhan kunnostajalle, keräilijälle ja ihan vaan ihmettelijälle. Maksaa voi vaan käteisellä, eli pelkällä kortilla ei pärjää. Omistaja auttaa mielellään ja kertoo samalla monta juttua. Vintti on täpösen täynnä vanhoja ikkunoita ja vanhoja oviakin löytyy melko määrä. Pipsan mukaan lähti vanha haka, postikortteja ja kaksi laatikkoa, toinen työkaluille ja toinen eteiseen kenkien pukemista varten - ja ne kengät voi sitten laittaa sinne sisään. Kätevää.

Ja sitten kohti keskustaa. Sireenit kukkivat. Pipsa rakastaa niiden tuoksua. Monen vanhan puutalon pihalla on isot sireenipensaat. Täynnä valkoisia, sinisiä ja violetteja kukkia.

Porvoon vanhan kaupungin talot ja kapeat mukulakivikadut ovat ihania. Täältä löytyy vaikka miten hienoja taloja ja pihoja.

Sen jalat nousevat ilosta ilmaan. Ja koska Pipsalla on todella pienet jalat suhteessa sen isoon päähän - on pää vaarassa kopsahtaa katuun. Sääennusteesta ja uhkaavista pilvistä huolimatta ei sada. Pipsa saa tutkia katuja ja kujia rauhassa.

Tämä on kaikista ihanin talo ja pihapiiri. Kuva ei tee oikeutta sille. Kanttaa itse tulla katsomaan.

Useimmilla Porvoo-käynneillä seuraava kohde olisi Porvoon kirkko. Koska Pipsan pitää ehtiä juhliin, se ei nyt ehdi kirkolle. Mene sinä.

Yksi takuuvarma Porvoo-hitti on Brunbergin kauppa. Voit myös vierailla tehtaan myymälässä vähän kaupungin ulkopuolella.

Herkkuja saa ostaa edulliseen hintaan - ja maistella ilmaiseksi. Nam nam. Pipsa ostaa puoli kiloa lakritsitoffeeta.

Porvoon vanhan kaupungin keskusta on täynnä pieniä ihania putiikkeja. Nyt Pipsalla on niin vähän aikaa, että se ehtii pistäytyä vain muutamassa ja vinkata vain pari suosikkiaan. Skafferi on mainio herkkukauppa tai kuten se itse sanoo, siirtomaatavarakauppa.

Montaa teelaatua ja vaikka mitä hilloja. Ja vaikka mitä muuta.

Ranta-aitan edustalla Pipsa possu katselee joelle ja ihailee punaisia ranta-aittoja. Se nojailee vanhaan rommitynnyriin ja ajattelee, että nyt se sopisi hyvin Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjoihin. Se on jo valmiiksi oikeissa maisemissa.

Ranta-aitoissa on vaikka mitä vanhaa. Jokikadun antiikki ja Vallen aitta  ovat aina sen käyntikohteita. Nyt se jäi vähän haaveilemaan kauniista punaisista laseista - niistä olisi voinut juoda jotain pientä ja herkullista. Pipsan kaapit vaan ovat jo tosi täynnä.

Voikukat ovat muuttuneet kauniiksi valkoisiksi pölypalloiksi.

Nelly's:n edessä on hauska lakritsimyymälä. Lakritsi-mopo-lava-auto. Tällaista Pipsa ei ole ennen nähnyt.

Timbaali on yksi niistä Porvoon ravintoloista, joihin matkailijoiden askeleet kerta toisensa jälkeen suuntaavat. Timbaalin erikoisuus ovat etanat. Kannattaa vierailla ja maistaa.

Tällä kertaa Pipsa possu ei ehdi herkuttelemaan Porvoon ravintoloihin ja kahviloihin. Sitä odottavat ylioppilasjuhlien tarjoilut. Pipsaa kiinnostaa lehdissä moneen kertaan kehuttu Sicapelle. Ravintola on saanut nimensä Ville Vallgrenin lemmikkiporsaalta. Täytyy olla possun mieleistä ruokaa. Pipsa pitää myös kovasti Hotelli Onnin kahvilasta.

Timbaalin edustalla Pipsa kokeilee vähän fillaria. Hieno, mutta Pipsan jalat eivät ylety polkimille.

Porvoon maamerkki on tietenkin raatihuone ja sitä ympäröivä tori. Täällä kannattaa kurkata ihan joka putiikkiin.

Pipsa possun mieleen on antiikkiliike Galleria Rahling, joka on erikoistunut vanhaan lasiin ja posliiniin. Pipsa nauttii kaupan väljyydestä ja siisteydestä. Kaikki on paikallaan ja järjestyksessä. Omistaja on avulias ja kertoo mielellään myynnissä olevista aarteista.

Pipsa lepää hetken kivijalan vieressä. Mukulakivet ovat sen pienille jaloilla kova urakka kävellä. Poliisi valvoo taustalla tilannetta.

Yksi Porvoon ihanimmista kaupoista on lelukauppa Riimikko. Kaikenikäisten aarreaitta. Kaupassa on kaikkea mahdollista mistä lapsi tai lapsenmielinen voi haaveilla.

Ikkunassa on kaunis muumisomistus. Porvookin juhlii Tove Janssonin 100-vuotisjuhlaa. Tove vietti lukemattomia kesiä Pellingin saarissa. Tove ja taiteilija Tuulikki Pietilä viettivät liki 30 työn- ja elämäntäyteistä kesää pienellä ja karulla Klovharun luodolla Pellingissä.Ja sitten niihin ylioppilasjuhliin. Juhlia vietetään Hanna-Marian kellariholveissa. Pipsa pääsee vähän kuin kuokkimaan juhliin. Se saa kuitenkin kakkua. Ihana kuvausassitentti auttaa sitä leikkaamaan kakkua.

Kuvausassistenttina juhlissa toimii Siiri, jonka kanssa Pipsa possu viettää hauskat juhlat. Juhlien päätteeksi Pipsa päättää muuttaa Siirin kotiin. Luvassa monta hauskaa yhteistä hetkeä, spagaateja, piruetteja, kuperkeikkoja ja vaikka mitä. Ystävät löysivät toisensa.

***

Pipsa possu, Peppa pig, on tehty Lottie's Creations -ohjeella. Lottien blogi löytyy täältä.
Pipsa on tehty Catania-langasta 3,5mm koukulla. Sillä on 12mm turvasilmät ja niiden alla valkoista huopaa. Lottien ohjeessa posket ja kärsän pinkit yksityiskohdat on myös tehty huovasta, mutta minä virkkasin ne. Pipsan vartalo painottuu päähän ja erityisesti valtavan kokoiseen kärsään. Jalat ja kangät sitten ovatkin merkittävästä pienemmät.

2 kommenttia:

  1. Thank you so much for buying my pattern and making it come to life in such an amazing way! You have truly done it justice :) Kiitos! Rakkaudella Lottie's Creations

    VastaaPoista
  2. Porvoo on ihana paikka :) Söpö possu (:

    VastaaPoista