lauantai 11. heinäkuuta 2015

Kulttuuri-Pupu Savonlinnassa

Kulttuuri-Pupu teki matkan Savonlinnaan ja koki monta elämystä. Varsinkin nyt Oopperajuhlien aikaan kaupunki on täynnä kiinnostavaa nähtävää ja tehtävää. Hieno kesäkaupunki Saimaan rannalla.
 
Pupu kävi Oopperajuhlilla katsomassa Boris Godunovin. Venäjäksi laulettu varsin mahtipontinen ooppera kertoo valtataistelusta ja pääosassa on Matti Salmisen esittämä Tsaari Boris. Tai kenties pääosassa sittenkin on huikea kuoro. Noin 80 laulajan ääni on mahtava vanhan linnan muurien sisällä. Kulttuuri-Pupu tykkäsi kovasti.

Linnaan tullessa kannattaa muistaa katsoa pässiä. Pupu on käynyt katsomassa sitä jo lapsena.

Pässi on osa linnan historiaa ja siihen liittyviä tarinoina. Linnanpässin kerrotaan ainakin kerran pelastaneen Olavinlinnan venäläisiltä piirittäjiltä. Hyökkääjien päästyä eräänä yönä pimeyden turvin kiipeämään tikapuita pitkin ylös kohti muurinharjaa, ilmestyi yhtäkkiä muurin harjalle hirveä olento. Venäläiset pelästyivät pässiä luullen, että se on piru ja että se on tullut puolustamaan linnaa. Venäläisten sotilaiden kerrotaan paenneen henkensä kaupalla paikalta.

Opaskierrokset linnaan ovat hyvä tapa kuulla linnaan liittyviä tarinoita ja päästä tutkimaan torneja ja muureja tarkemmin.

Ennen kuin Pupu menee linnaan opaskierrokselle se kurkkaa pässin mahan alle. Nämä kivekset oli sen lapsuudessa aina maalattu punaiseksi. Muistatko sinä tällaista juttua?

Pupu saa vähän stressikäyräänsä koholle, kun linnan silta onkin auki ja kierros on juuri alkamassa. Ehtiikö se?

Tällä kertaa silta avataan varsin ison laivan takia.

 
Niin linnan silta kuin rautatiesiltakin avataan useita kertoja päivässä. Tunnistatko mitä sillan läpi tässä kuvassa kulkee?
 

Kulttuuri-Pupu ehtii kuin ehtiikin kierrokselle. Tällä kertaa se ei mene tavalliselle kierrokselle, vaan Oopperajuhlien aikaan järjestettävälle backstage-kierrokselle. Kierros on hyvä mahdollisuus nähdä, missä olosuhteissa laulajat ja soittajat työskentelevät. Samalla pääsee kurkistamaan puvustamoa, lavasteita ja muun muassa lastauslaituria, jonka kautta lavastetaan lastataan laivaan ja viedään varastoon. Samalla kuulet, kuka tunnettu oopperalaulaja on jäänyt jumiin yhteen linnan ikkuna-aukoista.
 
Pupulla on kulttuurihenkilönä tietenkin Museo-kortti. Kortilla pääsee vuoden ajan niin moneen museoon kuin haluaa. Kulttuuri-Pupulle se on ihan huippujuttu. Vuoden mittaisella kulttuurimatkalla pääsee jo noin 200 museoon.
 
Olavinlinnassa saa myös leikkiä ja muun muassa kokeilla vanhoja oopperapukuja.
 
Kulttuuri-Pupu kokeilee haarniskan kypärää. Aivan sopiva koko!
 
Kulttuuri-Pupu nauttii historian kosketuksesta.
 

Museokortilla pääsee muuten myös viereiseen Riihisaaren museoon. Pupu käy tottakai sielläkin.

Ihan pelkkää hengen ravintoa Kulttuuri-Pupun Savonlinna ei ole. Pupu syö torilla Lörtsyn tai oikeastaan Wikströmin eli Lörtsyn, jonka välissä on kaksi juustonakkia. Kauppatorilta Pupu ostaa myös kanttarelleja, porkkanoita, sipulinipun ja kukkakaalia. Olisikohan pitänyt ostaa Tamara Aladdinin maljakko myös?, Pupu tuumii.

Uusi kahviauto Nestor on myös hyvä paikka pysähtyä.

Ja Lippakioski on mainio paikka syödä jäätelö-överit. Kaksi palloa, pehmistä ja Daim-rakeita. Nam nam.
 
Ja vielä yksi vinkki. Jos virkkaushimo iskee tai on kovin sateinen sää, löytyy Savonlinnasta Lankaamo. Hyvä valikoima myös Cataniaa-josta Kulttuuri-Pupukin on virkattu.
 
 
Vaikka Olavinlinnan ohi kävelee monta kertaa, se on aina yhtä hieno. Päivällä ja myös yöllä. Tämä on hyvä retki. Kiitos oivalliselle matkaseuralle!

***

Kulttuuri-Pupu on tehty DioneDesign -ohjeella. Olen tehnyt saman pupun kerran ennenkin, vähän erivärisenä tosin. Silloin pupu vietti pääsiäistä. Tämä on kiva ohje ja mukavan kokoinen matkakaveri.

2 kommenttia:

  1. Ihana juttu! Tuosta saisi hyvän Savonlinna-mainoksen. Tarjoa jonnekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Vilkaisin tästä kyllä Savonlinnan matkailulle

      Poista