sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Nalle ja kevään ensimmäinen seikkailu

Kevään ensimmäisestä lämpimästä ja aurinkoisestä kevätpäivästä tuli onnistunut seikkailupäivä. Nalle lähti Saloon katsomaan vm. -48 fillaria ostoaikeissa. Muita suunnitelmia päivään ei ollut. Fillari jäi ostamatta, mutta Salo osoittautui oikein mukavaksi kaupungiksi. Tässä Nallen vinkit. 

Fillari oli myynnissä Halikossa. Sieltä nalle lähti tutkimaan muutama vuosi sitten useammasta kunnasta yhdistynyttä isoa Salon kaupunkia ilman suunnitelmia, karttaa tai navigaattorin apua. Lähin huoltoasema oli niin pieni, että siellä ei ollut karttoja, mutta tankkaamassa ollut mies sanoi, ajakaa tuonne päin, Salon keskusta on siellä.

Pian esiin tulikin punatiilinen Veturitalli. Nalle päätti ajaa talon pihaan. Ja onneksi ajoi.

Talo oli Salon taidemuseo. Museossa on vielä 17.5.2015 saakka Nick Brandtin valokuvanäyttely. Uskomattoman hienoja, koskettavia, syvällisiä ja ajatuksia herättäviä kuvia Afrikan eläimistä.

Ylhäällä tornissa oli Mats Anderssonin näyttely.

Nämä kuvat on jo moni käynyt katsomassa ja tässä yksi erityisen hyvä syy lähteä Saloon vielä tänä keväänä. Suosittelen. Taidemuseo on muuten myös rakennuksena hieno.

Suomalaiset ovat ilmeisen huonoja kehumaan omia kaupunkejaan. Tämä kävi ilmi viime keväänä Seinäjoella, missä asukkaat sanoivat, että ei täällä mitään ole - ja sitten Sammakko löysikin vaikka mitä.

Salon taidemuseon lipunmyyjät empivät pitkään, kun Nalle kysyi, mitä Salosta kannattaa käydä katsomassa. Esitteitä heillä ei ollut.

Lopulta lipunmyynnin naiset keksivät, että torille kannattaa mennä. Nalle lähti kävelemään torin suuntaan ja pian alkoi tulla vastaan toinen toistaan hienompia puisia taloja. VPK-talo torneineen oli komean keltainen ja hieno.
Aurinko lämmitti Nallea ja hienon valokuvanäyttelyn jälkeen se oli erityisen hyvällä tuulella.

Salossa pensaissa oli jo isot lehden alut. Ihanaa vihreää - ja niin kauniita taloja!

Ja Salohan on melkein kuin Amsterdamissa olisi. Joki halkoo kaupunkia ja sen yli kulkee useita siltoja.

Salon torilla on aurinkoisena lauantaipäivänä paljon ihmisiä. Eritisesti torikahvilat ovat täynnä. Nalle osti suomalaisia omenoita ja leivoksia vietäväksi illan kyläpaikkaan. Torilla on myös mies myymässä ehkä isoäitinsä jäämistöä. Muutamia oikein kivoja kodinesineitä.

Ja kevään kukkia. Torilla on laatikoittain orvokkeja ja näitä ihania violetteja.

Suomessa on viikon päästä eduskuntavaalit. Torilla ehdokkaat ja heidän tukijoukkonsa tekevät vaalikampanjoita ja Salon sillat on päällystetty vaalijulisteilla. Salosta kotoisin oleva tasavallan presidentti Sauli Niinistö lisää koko ajan suosiotaan.

Tämän talon vieressä on kirjasto. Näiden talojen tyyli muistuttaa kovasti Hankoa. Nallen kaveri Leijona kävi siellä viime kesänä.

Torilta Nalle palaa samoille kulmille kuin mistä lähtikin. VPK-talon vieressä on Hometown-ravintola. Monta kiinnostavaa keikkaa näyttäisi olevan tulossa. Seinämaalauksen kettu on Nallesta hauska.

 
Nallella on jo nälkä. Salon seurahuone näyttää sympaattiselta. Sinne.

Sisällä on todella kaunis tapetti.

Katsokaa nyt kuinka kaunis huone. Tässä olisi ihanaa istua iltaa ystäväporukan kanssa.

Salon seurahuone ei ole vain kaunis. Kuha ja uudet kasvikset pähkinävoilla oli todella herkullinen annos.

Ja lämmin itse tehty suhlaakakku lisukkeineen - nam nam. Vihreä tee tarjottiin kristallilasista. Nalle pitää myös kovasti tarjoilijasta.

Nalle hyrisee tyytyväisyyttään. Hyvä ruoka, kaunis ravintola ja Nalle on onnellinen.

Salon taidemuseon lipunmyyjillä oli toinenkin vinkki. Mathildedalin ruukkialue. Sinne on Salon keskustasta noin 30km ajomatka mutta lisälenkki kannatti. Todella kaunis alue. Pienet puodit olivat juuri ehtineet mennä kiinni mutta alue rakennuksineen oli kovasti Nallen mieleen.

Mathildedalissa Nalle näkee elämänsä ensimmäiset alpakat! Todella hassuja eläimiä. Niitä on täällä kymmeniä. Alpakat eivät välitä Nallen kutsuista eivätkä tule moikkaamaan - ne vain syövät.

Hei kevät! Tämä koski pyöritti aikanaan ruukkia ja toi alueelle elämän.

Ja nämä kevään ensimmäiset leskenlehdet ovat merkki siitä, että tänä keväänä elämä jatkuu.

Nalle suunnittelee jo, että kesällä pitää vuokrata täältä huone ja tulla uudelleen.

 
Hurraa kevät ja suunnittelematon seikkailu. Ilman yhtään suunnitelmaa voi tulla erinomaisen hyvä päivä.

***

Nalle on tehty virolaisen Lilleliisin ohjeella. Se on tehty Catania-langasta 3,5mm koukulla ja sillä on 12mm turvasilmät. 

Mari-Liis Lillen ohjeita olen tehnyt vaikka kuinka monta: Tallinnassa käyneen nallen, Porissa käyneet nallet ja Hankasalmella seikkailleen prinsessan sekä pitkäjalkaisen pupun ja tyttönukenbalettihiiren, Seinäjoella käyneen sammakon, syksyretkellä olleet pienet pupun ja koiran  ja vauvanuken sekä monta muuta. Todella kivoja ohjeita.

4 kommenttia: