sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Kanada osa 1: Autolla halki Ontarion

Elämäni ensimmäinen Kanadan matka. Kahdessa viikossa ehti nähdä niin paljon ja niin monta paikkaa, että blogi tulee nyt kahdessa osassa.
 
Nallen matkassa kuljetaan Ontarion päästä päähän. Reittinä Toronto - Niagara - Kingston - Montreal - Windsor. Noin 2000 ajokilometriä ja kaksi provinssia. Tervetuloa mukaan.
 
Toronton skyline näkyi komeasti, kun suuntasimme Toronto Islandille. Lyhyt lauttamatka on hyvää aikaa katsella Torontoa mereltä käsin.
 
Toronto Islandille voi tulla kolmeen eri kohtaan. Saarella on ravintoloita ja sieltä voi vuokrata polkupyörän. Näin alkukesästä kannattaa varautua tuuleen. Nalle käveli saarta ympäri ja katseli kevätkesän järvimaisemaa. Uimarannalla oli vielä aika hiljaista.

 
CN Tower oli maailman korkein torni vuodesta 1975 syyskuuhun 2007 saakka Burj Dubaiin ohittaessa sen. Torni on 553,33 meträ korkea. Se on edelleen länsimaiden korkein torni. Toronton skylinen tunnistaa tästä tornista, jota usein pidetään Kanadan symbolina. Vuonna 1995 American Society of Civil Engineers nimesi CN Towerin yhdeksi nykyisen Maailman seitsemästä ihmeestä.

Tornista on hienot näkymät. Nalle katseli ensin kaupunkia päivänvalossa ja auringon laskettua yövaloissa. Kanadan suurimmassa kaupungissa asuu 2,6 miljoonaa ihmistä. Taloja tarvitaan paljon, Nalle ajatteli.  
 
Toronton top 4:
- CN Tower
- Toronto Islands
 
Seuraavana päivänä Nalle suuntasi Niagaran putouksille. Torontosta putouksille on matkaa noin 120 kilometriä. Niagaran putoukset sijaitsevat Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla.
 
Putouksista suurin eli Horseshoe Falls eli Hevosenkenkäputous on jaettu maiden kesken, kaksi muuta ovat Yhdysvaltain puolella. Niagaran putouksissa virtaa noin 2,8 miljoonaa litraa vettä sekunnissa.

 
Niagaran putoukset sijaitsevat suurten järvien, Erien ja Ontarion välisessä Niagarajoessa. Järvien välinen kannas on noin 45 kilometrin levyinen. Kanadan ja Yhdysvaltojen välinen raja kulkee joessa. Itse putousten kohdalla on kaksi Niagara Falls -nimistä kaupunkia, joista toinen on Kanadan, toinen Yhdysvaltojen puolella. Ainakin Kanadan puolella kaupunki oli kuin huvipuisto.
 
Tämän sillan yli pääsee Kanadasta Yhdysvaltoihin. Yhdysvaltojen puolella näkyvät vain 30 km päässä olevan Buffalon korkeat talot.
Niagaran putoukset ovat yksi maailman suosituimmista matkailukohteista. Niitä käy katsomassa joka vuosi noin 10 miljoonaa matkailijaa ympäri maailman. Hyvän käsityksen Niagaran putousten koosta saa kiertämällä Kanadan puolella mailin (eli 1,6 kilometrin) pituisen lenkin rajasillalta putouksen luo. Suosittua on myös mennä veneellä putouksille ja niiden sumuun. Nallekin menee pukeutuneena punaiseen sadeviittaan, kuten kaikilla Kanadan puolelta tulevilla on. Yhdysvaltalaisilla on siniset sadeasut.
 
Nalle palasi putouksille vielä illalla katsomaan iltavaloja. Joinakin iltoina putouksilla on ilotulitus.
 
Seuraavana päivänä Nalle  jatkoi matkaansa Kingstoniin. Kingstonissa on 117 000 asukasta ja sunnuntaipäivänä se vaikutti sangen uinuvalta. Kingston sijaitsee Saint Lawrence -joen alkukohdassa Ontariojärven itäpohjukassa.
 

Saint Lawrence -joelle suuntasi Nallekin. Thousand Islands saariryhmä sijaitsee Ontariojärven ja Saint Lawrencen joen yhtymäkohdassa. Saaret muodostavat joen alkupäähän 80 kilometrin mittaisen yli 1800 saaren ketjun. Laivamatka kesti noin kolme tuntia.
 

Kingston vaikutti mukavalta kaupungilta. Nallella oli vain vähän aikaa kävellä sen kaduilla.

Kanadan ensimmäisen pääkaupungin komean kaupungintalon takana oli kiinnostava kirpputori. Nalle ei kuitenkaan tehnyt mitään ostoksia. Karttataulu, maapallo tai iso lasipullo eivät olisi mahtuneet sen matkalaukkuun.

Kingstonista Nalle ajoi yöksi Montrealiin. Montreal on Kanadan toiseksi suurin kaupunki ja maailman neljänneksi suurin ranskaa puhuva kaupunki Kinshasan, Pariisin ja Abidjanin jälkeen. Nallen toinen provinssi siis, sillä Ontario vaihtui vähän ennen Montrealia Quebeciksi. Montrealissa on 1,6 miljoonaa asukasta.

Montrealin vanha kaupunki on kiva tapa aloittaa kaupunkiin tutustuminen. Tämän aukion laidalla on Montrealin vanhin pilvenpiirtäjä ja huikea Basilique Notre-Dame de Montréal.

Nallella on Montrealissa vähän huono säätuuri ja kaupungissa sataa ison osan sen vierailusta. Tässä valtavassa kirkossa on lämmin tunnelma. Uusgoottilaisen basilikan rakentaminen aloitettiin vuonna 1824.

 
Nalle tykkää kovasti kirkon tummasta puusta ja huikeasta koristeluista. Tämä on runsain kirkko, minkä se on koskaan nähnyt.
 
Vanhasta kaupungista Nalle matkaa ylös Park Mount Royalille. Sateisenakin päivänä ylhäältä mäeltä on hienot näkymät kaupunkiin ja vuoden 1976 kesäolympialaisten stadionille asti. Puisto on kiva paikka kävellä tai vaikka pyöräillä. Nalle näkee puistossa kaksi pesukarhua. Se ei ole nähnyt aiemmin muita pesukarhuja kuin tämän vanhan kaverinsa.
 
Kun kerran ollaan ranskankielisessä kaupungissa, Nalle syö tietenkin ranskalaista ruokaa. La Sauvagine on tunnelmallinen paikka ja ruoka todella hyvää. Nalle suosittelee.

Illalla Nalle tekee eväät. Seuraavana päivänä edessä on noin 1000 km ajomatka. Tunnistatko mitä hedelmiä Nalle pakkaa reppuunsa? Se osti hedelmät Montrealin kiinalaisesta kaupungista.

Windsor on Kanadan eteläisin kaupunki. Se sijaitsee Detroitin kaakkoispuolella. Windsoria ja Detroitia erottavat toisistaan tämä Detroitjoki ja Saint Clairin järvi. Kaupunkien välille on rakennettu kuvassa oleva Ambassador-silta.Windsor on Kanadan ainoa kaupunki, josta täytyy matkustaa pohjoiseen päästäkseen Yhdysvaltoihin.

Windsorin rannalta voi katsella Detroitin skylineä.

Rannan puistossa on myös monia hienoja taideteoksia. Ja tosi paljon kalastajia. Ja turkoosia vettä.

Noin tunnin ajomatkan päässä Windsorista on Point Peleen kansallispuisto. Eriejärvellä sijaitsevan kansallispuiston alueella sijaitsee tämä manner-Kanadan eteläisin piste. Vesi on todella kirkasta, Nalle iloitsee.

Kanadan mantereen eteläisin paikka on lintujen muuttoreitillä. Linnunlaulu on uskomattoman hienoa. Nalle ei kuitenkaan näe isoa valkopäistä kotkaa, vaikka se toivoi. Windsorissa ja Point Peleessä oli lämmintä. T-paita riitti hyvin ja Nalle kävi vähän kahlaamassa. Melkein voisi mennä uimaan.

Windsorissa on muuten monta kivaa ravintolaa. Yksi uusimmista on The Garden. Todella herkullista kasvisruokaa.

Nalle jää vielä Windsoriin kun sen ystävä jatkaa Itärannikolle. Osa 1 Kandan matkasta on siis tässä. Toinen osa tulossa lähiaikoina.

Nalle on tehty Sidrunin eli Kristi Tulluksen ohjeella. Se on tehty Catania-langasta 3,5mm koukulla ja sillä on 9mm turvasilmät ja 12mm turvakuono. Nallen korkeus on 28 cm. Muokkasin Nallen mekkoa, sillä en osannut tehdä ohjeen pitsiä. Nallen reppu on tehty Simply Crochet -lehden nro 29 ohjeella. Saman repun tein myös pääsiäispupulle, jonka ohje on tuossa samassa lehdessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti