Tämä on Malmgårdin kartano. Se sijaitsee Loviisassa, Koskenkylänjoen varrella. Kartanolla on suomalaisten mittojen mukaan ainutlaatuinen historia; omistajien nimi on ollut Creutz jo vuodesta 1614 saakka ja on edelleen .
Kirahvi on suvustaan ensimmäinen, joka tulee käymään kartanon mailla. Tervetuloa Kirahvin matkaan niin kartanon maille kuin muutoinkin Loviisaan. Muut Amigurumipajan Matkat ja retket löytyvät täältä.
Portaikon pylväiden päistä puuttuvat ilmiselvästi koristepatsaat. Kirahvi sopisi tähän hommaan loistavasti.
Muuta kartanosta ei sitten puutukaan. Kartanon historia alkoi jo vuonna 1606 kun kuningas Kaarle IX läänitti 30 tilaa Pernajassa virolaiselle sotaleskelle nimeltä Catharina Hess von Wichdorff. Näin kuningas hyvitti Catharinalle hänen aviomiehensä kaatumisen sodassa isänmaan puolesta. Catharina avioitui vuonna 1614 Ernst (Larsson) Creutzin kanssa, jolloin läänitys siirtyi hänelle. Aina 1880-luvulle asti Malmgårdia voidaan luonnehtia tavanomaiseksi herraskartanoksi. Alkuperäinen päärakennus oli kaksikerroksinen empiiri-tyylinen puutalo. Kreivi Carl Magnus Creutz, oli sitä mieltä että vanha päärakennus oli aivan liian vaatimaton. Hän antoi arkkitehti F.A. Sjöströmin tehtäväksi suunnitella uusi päärakennus. Tämä rakennus, jota epäröimättä voidaan kutsua linnaksi, rakennettiin vuosina 1882-85. Sen tyyli on hollantilainen uusrenessanssi. Kartanossa on 52 huonetta, eli tilaa riittäisi hyvin myös yhdelle Kirahville.
Ja tietenkin olutta. Malmgårdin tilalla on myös panimo. Panimon ensimmäinen olutlaatu oli kuvassa oikealla oleva Dinkel, joka on tehty speltistä.
Täällä sitä olutta ja siideriä valmistetaan.
Komeaan kartanoon tullaan komeilla autoilla. Pihalla on kaksi Jaguaria. Kumpikaan ei ole Kirahvin.
Kirahvi tutustuu tilan asukkaisiin. Olettekos te tilan Vanha Isäntä?
Kaikki Malmgårdin rakennukset ovat komeita. Kirahvi miettii, mihinköhän tätä rakennusta käytetään.
Ja komeat ovat maisematkin. Kirahvin sielu lepää.
Malmgårdista kirahvi jatkaa matkaansa Loviisan kaupunkiin. Loviisan vaaleanpunainen raatihuone toivottaa vieraan tervetulleeksi.
Hmm, mikäs tyyppi tämä on?
Loviisassa oli viikonloppuna Kuningas tulee kaupunkiin -tapahtuma ja Lowiisan Kaupungin Hywät asukkaat veivät Loviisan historiaan. Kirahvi teki tuttavuutta rumpalipojan kanssa.
Samaan aikaan on menossa toinenkin tapahtuma, Ruusujen hurmaa Loviisassa. Tapahtuman aikana monet talot avasivat puutarhansa vierailijoille ja katujen varsilla ja puistoissa tapahtui muutakin jännää. Ennen kesäretkeä Loviisaan kannattaa katsoa, mitä tapahtumia sinä viikonloppuna on.
Kirahvi vieraili Villa Aaltosen pihalla. Leijona otti sen ystävällisesti vastaan. Villa Aaltonen rakennettiin 1800-luvun lopulla venäläisiä kylpylävieraita varten.
Seinällä on ison puutalon ja puutarhan omistajan viisaus. Näin se mahtaa olla, tuumii Kirahvi.
Kirahvi jatkaa matkaansa Laivasillalle. Loviisan historiallisella satama-alueella oli aikanaan noin 50 suola-aittaa, molemmin puolin rivissä rannasta aina Suolatorille asti, joissa varastoitiin ulkomailta tuotuja tavaroita, mm. suolaa, tupakkaa, mausteita ja viinejä. Nyt aitoissa on pieniä kauppoja, ravintoloita ja merimuseo. Laivasilta on loviisalaisten kesäolohuone.
Kirahvi pötkähtää katselemaan vierasvenesataman veneitä.
Ösrerstjenan on 1800-luvun ruotsinlaiva. Kirahvi ei nyt ehdi purjehdukselle, mutta sellaisille laiva vie. Laiva rakennettiin Pietarsaaressa vuosina 1813-1814.
Kirahville tulee nälkä. Se syö Cafe Saltbodanissa ihanaa kermaista lohikeittoa. Onpa ihanaa syödä ulkona, Kirahvi tuumii.
Tähän pihaan portti on kutsuvasti auki ja verhot hulmuavat pihan puolella. Hauskat värikkäät lippusiimat, portinpielten monenlaiset peilit ja rehevä puutarha. Kun talon emäntä kutsuu katsomaan pihaa, ei Kirahvia tarvitse kahta kertaa käskeä.
Kesä.
Mukulakivikatuja ja vanhoja taloja. Sellainen on historiallinen Loviisa.
Kaupungilla on hauskaa taidetta. Sähkökaappi on naamioitu taloksi ja tämä maalaus koristaa yhden talon sivuseinää. Kristiina Elon kettu.
Ruusujen hurmaa -tapahtumassa Schumannin puisto oli muuttujen keijupuistoksi. Puistossa sai kokeilla keijun elämää, laittaa itselleen siivet, kukkakruunun ja tyllimekon sekä loikoilla keijuvuoteella. Kirahvi kokeilee.
Bongan linna on taitelija Riitta Nelimarkan valtakunta.
Loviisa on kaupunki, jossa kirkko ei ole keskellä kylää, vaan keskellä tietä.
Tie tuo Helsingistä helposti Loviisaan. Moottoritie vauhdilla ja Vanha Porvoontie rauhaisampaa vauhtia maaseudun keskellä. Kanttaa tulla ja vierailla. Kirahvilla oli kerrassaan hyvä päivä.
***
Kirahvi on tehty hollantilaisen Lovely Baby Giftsin ohjeella. Catania-lankaan on tullut uusia sävyjä ja kirahvin keltainen on hyvin hohtava, suorastaan neonkeltainen. Kirahvin korkeus on 40cm. Sillä on 12mm turvasilmät. Keltaista lankaa tarvitaan kaksi kerää. Veikeäilmeistä Kirahvia on helppo kuljettaa mukana reippaalla kaulaotteella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti