perjantai 9. elokuuta 2013

Pikkupuput nurmikolla

Kesäloma on ohi ja lomalaitumilta paluu töihin on totta. Olin loman aikana matkalla Amsterdamissa ja tämä blogipäivitys yhdistää ihanan Amsterdamin ja töihin paluun sujuvasti yhteen.

Näiden pienten pupujen esikuva on Hollantilainen animaatiohahmo Miffy. Näin yhden kaupan ikkunassa paljon näitä isomman virkatun Miffyn, joka näytti sangen kivalta. Nämä pienet puput on tehty Sara Wongin maksuttomalla ohjeella.

Pupu on helppo ja nopea tehdä. Paidan väriä vaihtamalla näistä saa vaikka kuinka monta erilaista. Ja miksipä ei pupun vartalon väriäkin voisi vaihdella. Itse olen tehnyt ainakin oranssilla ja sinisellä paidalla.

Puput on tehty Schachenmayrin Catania-langasta 3,5mm koukulla. Pupuilla on 9mm turvasilmät.

Ja miten tämä sitten liittyy töihin paluuseen? Tutkimuksen ovat osoittaneet, että käsityöt ovat hyväksi aivoille. Käsityöt ovat aivojen herkkuruokaa. Virkkaaminen, neulominen, ompelu ja nikkarointi ruokkivat kolmiulotteista ajattelua ja virittelevät luovuutta. Luovasti ruokittu pää jaksaa töissä paremmin.

Käsitöiden tekeminen kehittää luovuuden lisäksi ongelmanratkaisukykyä. Kahdella kädellä tekeminen aktivoi molempia aivopuoliskoja, mikä puolestaan parantaa aivopuoliskojen yhteistyötä. Käsitöissä käytettävät materiaalit ja töiden kolmiulotteisuus stimuloivat aivoja ja kehittävät näin kolmiulotteista hahmottamiskykyä.

Aivot tarvitsevat palautumiseensa monenlaista mielekästä tekemistä. Käsityöt auttavat rentoutumaan ja purkamaan stressiä. Käsitöiden tekeminen auttaa myös keskittymään ja voi siten edistää uusien asioiden sisäistämistä. Esimerkiksi virkkaaminen vieraskielistä tv-ohjelmaa katsoessa voi tehostaa vieraan kielen oppimista.  Tämä perustuu kielellisen järjestelmän ja oikean käden alueen läheiseen sijaintiin aivoissa. Näin ajatellen virkkaamisen pitäisi olla sallittua kokouksissa ja luennoilla.

Sanotaan myös, että käsityöt voivat myös opettaa armollisuutta. Keskeneräiseksi jääneet käsityöt pitäisi piilottamisen sijaan nostaa esille, sillä ne ovat osoitus ponnistelusta omien taitojen ylärajoilla, mikä on tulevan onnistumisen ehto. Oman keskeneräisyyden sietäminen on keskeistä älyllisen kehityksen kannalta. Ja ilman keskeneräisiä töitä olisit totaalisesti epäonnistunut haasteiden asettamisessa. Tämä on hyvä muistutus myös niille muutamalle amigurumi-oppilaalleni, joiden ensimmäisen pöllön siivet ovat edelleen kesken.

Aivotutkija Minna Huotilainen Työterveyslaitoksesta sanoo, että aivot eivät kulu käytössä. ”Aivot nauttivat treenistä samaan tapaan kuin punttisalilla harjoittelevan lihakset. Toisaalta sekä lihakset että aivot tarvitsevat venyttelyä ja rentoutumista. Kunnon yöunet, liikunta, käsityöt, ystävien tapaaminen ja kulttuuririennot ovat aivojen lihashuoltoa parhaimmillaan.”

Nyt juuri moni miettii, mitä syksyllä harrastaisi ja miten työsyksystä selviää. Minun vastaukseni on - virkkaa. Se virkistää, virittää ja rentouttaa.

Virkkaa yksin ja virkkaa yhdessä.

Ja ennen kaikkea suunnittele virkkaamista. Ja tee myös sitä yhdessä. Itse asiassa saattaa olla, että jo virkkaamisen suunnitteleminen on yhtä rentouttavaa ja luovuutta lisäävää, kuin itse virkkaaminen. Samalla kun tutkii ja pohtii, mitä kaikkea voisi virkata, aivot saavat uuia virikkeitä ja ideoita - myös muuhun kuin virkkaamiseen. Vaikka sitten työhön tai johonkin työhön liittyvän pulmaan.

Loppukesän vinkki onkin - hanki itselleni vertaisvirkkaaja. On muuten huippuhomma. Minun vertaisvirkkaajani löytyy Lauran vertaalta.

Oikein mukavaa loppukesää ja hyvin virkkauksia. Minulla on syksyksi valtava määrä suunnitelmia. Ja uusia tulee koko ajan. Jos sinulla ei vielä ole suunnitelmia, niin etsi tästä blogista vinkkejä.

5 kommenttia:

  1. Ihana teksti ja varmasti myös totta. Itsellä edessä töihinpaluu reilun kahden vuoden kotona oleilun jälkeen. Onneksi olen ruokkinut aivojani runsaasti käsitöitä tekemällä :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin ruokituilla aivoilla on hyvä palata töihin. Tsemppiä!

      Poista
  2. Tsemppiä työhön paluuseen, hieman se aina kirpaisee, mutta onhan se niin mukavaakin! :) Ja jatkahan hyvien mallien etsimistä, toteuttamista ja postailemista!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lupaan jatkaa. Aina on jotain uutta tulossa ja jonossakin

      Poista
  3. Hei. Valitettavasti tekijänoikeuksista johtuen ohjeen suomentaminen ei ole mahdollista. Amigurumit tehdään kuitenkin aina samalla peruskaavalla eli tekeminen ei ole vaikeaa, vaikka ei kieltä niin hyvin osaisikaan. Numerot auttavat paljon. Alasivulta Vinkkejä amigurumien tekoon löydät hyvin apua ja myös sanastoa: http://amigurumipaja.blogspot.fi/p/vinkkeja-amigurumien-tekoon.html

    VastaaPoista